Oled tv vs led tv

Wat zijn de verschillen tussen oled tv en led tv?

Oled televisie, is dat hetzelfde als led televisie? Deze vraag wordt vaak gesteld. Tuurlijk, beiden zijn platte televisies. Maar een oled tv verschilt sterk met een led tv. Om dit verschil te begrijpen is het van belang eerst wat meer te weten over de manier die gebruikt wordt in beide televisies om het beeld licht te laten geven. Uw tv geeft namelijk altijd licht, zonder lichtbron zou er niets op het scherm te zien zijn.

Manier van verlichting

oled vs led

Een led televisie maakt gebruik van een lcd beeldscherm. Een lcd beeldscherm is een display dat gebruik maakt van vloeibare kristallen (vandaar de naam Liquid Crystal Display, de volledige benaming van de afkorting LCD) die bij een bepaalde stroomspanning licht zullen uitstralen. Iedere pixel in het beeldscherm kan verschillende kleuren aannemen, die gezamenlijk het beeld vormen dat zichtbaar is op het beeldscherm.
Echter, de pixels van een lcd tv geven uit zichzelf geen licht. En zonder licht is er geen beeld zichtbaar. Om het beeld te kunnen zien dient er achter het lcd scherm een lichtbron geplaatst te worden. Voorheen waren dit voornamelijk een soort tl-buizen. Deze verlichtte het beeld van achteren en maakten het beeld zichtbaar. Bij een led tv wordt geen gebruik gemaakt van tl-buizen, maar van led verlichting. Gezien het feit dat led lampjes aanzienlijk kleiner zijn, kunnen led televisies ook aanzienlijk platter zijn dan eerdere lcd televisies.
Maar hoe zit dit bij oled televisies? Een oled tv maakt gebruik van een ander manier van creëren van pixels, de gekleurde stippen die samen het beeld vormen. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Dit is een zeer kleine lichtbron die uit zichzelf licht verspreid. Bij een oled tv is dus geen lichtbron meer nodig die de pixels van de achterkant of zijkant verlicht zodat ze zichtbaar worden, de pixels bij een oled televisie geven uit zichzelf licht.

Voordelen oled tv boven led televisies

contrast oled vs led

Gezien het feit dat een oled tv geen lichtbron meer nodig heeft om de pixels te belichten zorgt het ontbreken van deze verlichting ervoor dat oled televisies aanzienlijk platter gemaakt kunnen worden dan lcd of led tv’s. Er is geen lichtbron achter het beeldscherm meer die ingebouwd moet worden en dus zorgt voor het noodzakelijk zijn van een diepere behuizing. Een oled televisie is dus platter dan een led televisie.
Doordat bij een oled tv iedere pixel individueel licht geeft, is mooiere en helderdere kleurweergave haalbaar met deze televisies. Pixels kunnen individueel aan of uitgezet worden. Hierdoor zal zwart daad werkelijk zwart zijn en is een onbeperkte contrastverhouding in de beelden haalbaar. Kleuren zijn op een oled televisie dan ook levensecht en zeer indrukwekkend.

Nadelen oled tv boven led televisie

Heeft oled tv dan ook nadelen boven een led televisie? Qua prestaties absoluut niet. Enige minpunt is momenteel nog de prijs van oled televisies. De prijzen van oled tv’s zijn veel hoger dan die van led televisies. Dit is momenteel dan ook het enige nadeel aan oled televisies. De toekomst zal hier echter zeker verbetering in brengen; als oled tv’s meer gangbaar worden en meer fabrikanten met oled tv’s komen, zakken de prijzen vanzelf.

Voordelen oled tv

  • Betere beeldkwaliteit
  • Energiezuiniger
  • Gebogen televisies mogelijk

Voordelen led tv

  • Lagere prijs dan oled tv