Curved oled tv

Alles over gebogen televisies (curved oled tv's)

curved oled tv

Curved oled televisies, wat zijn dat precies? Deze vraag horen we vaak voorbij komen. Verschillende fabrikanten van tv’s gebruiken de term, maar veel consumenten weten niet wat het precies inhoudt.
Een curved oled tv is een televisie met een oled beeldtechniek die voorzien is van een gebogen (curved) beeldscherm. We horen u denken, betekent dat dat de televisie voorzien is van een kromming? Correct, een curved oled tv is een televisie met een gebogen beeld.

Waarom het beeld buigen?

curved oled tv

Een gebogen beeld op een televisie is iets nieuws, toch is het idee niets nieuws. Bioscopen maken al jaren gebruik van gebogen projectieschermen. Wie op een gebogen tv of projectiescherm een film kijkt zou dit als ontspannener moeten ervaren dan wanneer het beeld op een plat scherm bekeken zou worden. Maar waarom is dat zo? Een korte uitleg:
Stelt u zich eens voor dat u redelijk dicht op een grote tv gaat zitten, recht in het midden, en een film gaat kijken. Het midden van het beeld is het dichtst bij uw ogen, het beeld aan de randen van de televisie is verder weg. Wil je met je ogen scherp stellen op de randen van het beeld, dan zal het lastiger zijn het midden van het beeld ook scherp te zien. Je ogen kunnen niet tegelijk op verschillende afstanden scherpstellen. Een gebogen tv haalt de afstand-verschillen op het beeld weg. Door de kromming van de televisie zijn de ogen op alle punten even ver van het beeld af. Hierdoor hoeven de ogen niet constant opnieuw scherp te stellen, wat een rustigere kijkervaring oplevert. Televisie kijken op een curved oled tv zal dus voornamelijk rustiger voor de ogen zijn en daarom als ontspannener ervaren worden.

LG: oled televisie met verstelbare buiging

Alleen wanneer je recht voor de gebogen oled tv gaat zitten op de juiste kijkafstand zal het oog op alle punten even ver van het beeld af zijn. LG heeft iets bedacht waardoor de televisie aangepast kan worden op iedere situatie. De nieuwste curved oled tv van LG heeft namelijk een verstelbare curve. Met een druk op de afstandsbediening worden kleine ingebouwde elektromotortjes in werking gezet en is de kromming van het beeld aan te passen. Hierdoor kunt u als gebruiker zelf de ideale kromming voor uw situatie instellen. Bent u even uitgekeken op een gebogen televisie? Dan is het beeldscherm gemakkelijk weer vlak te maken.