Wat is oled tv?

Hoe werkt een oled tv en wat zijn de voor- en nadelen?

Een oled tv is een nieuwe soort televisies. Door gebruik te maken van nieuwe technieken om beelden op een scherm weer te kunnen geven hebben oled tv's een aantal grote voordelen ten opzichte van led of lcd televisies.

de oled techniek

Oled tv's zijn een nieuwe soort televisies als men kijkt naar de gebruikte techniek om beeld op het scherm te krijgen. Voorheen werd gebruik gemaakt van een verlichtingsunit achter het beeldscherm om de niet-lichtgevende pixels te belichten. Op deze manier ontstond het beeld dat zichtbaar is. De pixels van een oled televisie geven uit zichzelf al licht. Door het gebruik van een organisch materiaal dat licht geeft bij spanning is het mogelijk de pixels zelf licht uit te laten stralen. Een lichtunit achter het beeldscherm is hierdoor niet meer nodig.

De nieuwe techniek die oled televisie heet kent daardoor een aantal grote voordelen ten opzichten van de voorgangers.

oled vs led

Voordelen oled techniek

Plattere televisies

Dat een oled televisie uit zichzelf al licht geeft levert een aantal grote voordelen op voor fabrikanten. Zo is er minder ruimte nodig in de behuizing; de licht-unit achter het beeldscherm kan immers weggelaten worden waardoor de televisie aanzienlijk platter gemaakt kan worden.

Gebogen televisies

Het ontbreken van de licht-unit heeft nog een bijkomend voordeel. Doordat er geen belichting vanaf achteraf nodig is, is een oled beeldscherm flexibeler. Hierdoor kunnen gebogen televisies gefabriceerd worden.

Oneindig contrast

Op een oled televisie is zwart ook echt zwart. Omdat pixels individueel licht uitstralen kunnen deze pixels ook individueel uitgezet worden. Het gevolg van een pixel die geen licht uitstraalt is een ultieme zwart-tint. Hierdoor is zwart ook echt zwart op een oled televisie, iets wat voorheen nog moeilijk haalbaar was. Kleuren zijn hierdoor levensecht op een oled televisie.

Laag stroomverbruik

Een oled televisie is zuiniger dan ooit. Door het ontbreken van de licht-unit kan een aanzienlijke stroombesparing behaalt worden. Daardoor is een oled tv de energiezuinigste televisiesoort die momenteel verkrijgbaar is.

Nadelen oled techniek

Heeft oled tv dan helemaal geen nadelen? Qua techniek en beeld zijn er bij oled televisies geen nadelen te vinden. Het contrast is beter, beeld helderder en de televisies kunnen platter gefabriceerd worden.

Hoge prijs

Het grote nadeel op het moment moet dan ook gezocht worden in de prijs. Op het moment zijn oled televisies nog erg duur. Voor de prijs van een oled televisie kan een veelvoud aan led televisies gekocht worden. De verwachting is dat de prijs naarmate oled tv populairder wordt en massaproductie begint aanzienlijk zal dalen.

Conclusie oled tv

Oled tv is een nieuwe techniek die de beeldkwaliteit van televisies sterk verbeterd. Onbeperkt contrast zorgt voor nog mooiere beeldweergave. Oled televisies kenmerken zich door hun energiezuinigheid, zeer platte design, mogelijkheid tot gebogen televisies en de ongeëvenaarde beeldkwaliteit.

Voordelen oled tv

  • Onbeperkt contrast
  • Plat; televisies slechts een paar millimeter dik
  • Flexibel; gebogen telvisies mogelijk
  • Superieure kleurweergave

Nadelen oled tv

  • Relatief hoge prijs

Technische achtergrond

OLED (Organic Light-Emitting Diode) TV's werken op basis van het principe van elektroluminescentie. Dit betekent dat ze licht produceren wanneer er elektrische stroom doorheen wordt geleid. In het geval van OLED TV's gebeurt dit door middel van organische materialen die tussen twee elektroden worden geplaatst. Deze materialen geven licht af wanneer ze worden gestimuleerd door elektronen.

Een van de belangrijkste voordelen van OLED TV's is dat ze zeer dun en licht van gewicht zijn. Dit komt omdat er geen achtergrondverlichting nodig is, zoals bij LCD TV's. Bovendien kunnen OLED TV's individuele pixels uitschakelen, wat resulteert in zeer diepe zwartwaarden en een hoge contrastratio. Dit betekent dat OLED TV's zeer natuurgetrouwe en levendige beelden kunnen weergeven met diepe zwarttinten en heldere kleuren.

OLED TV's zijn ook bekend om hun snelle responsetijden, wat betekent dat ze snel kunnen reageren op veranderingen in het beeld en geen vertragingen of ghosting-effecten vertonen. Dit maakt ze geschikt voor sport- en gametoepassingen.